Anlas Tournee Lastik İncelemesi

Anlas Tournee Lastik İncelemesi

Lastik konusu biz motosiklet kullanıcıları için önemli bir yere sahiptir dersem yalan yanlış konuşmuş olmam diye düşünüyorum. Sonuçta 2 tekerleği olan bir araç kullanıyoruz ve bu 2 tekerden biri bile tutuş kaybı yaşadığı anda kaza yapmamız işten bile değil.

Kısa bir giriş yaptığımıza göre Anlas Tournee inceleme yazısından önce şunu belirtmekte fayda var diye düşünüyorum. Bahsi geçen lastiğin değişik ölçüleri olması sebebi ile birden fazla scooter ile uyumlu olduğunu ve benim Suzuki Burgman 650 kullandığımı bilmenizde fayda var. Tecrübelerim ve çıkarımlarım tamamen motosikletimin beygir ve tork değerleri ile sabit olup, belki başka bir motosiklette bu tarz şeyler yaşamayacak olabilirsiniz. Gelelim lastik mevzusuna tekrardan.

 

2017 yılında motosikleti ikinci el olarak aldığımda ön arka farklı lastiklerden oluşan karma bir takım vardı. İtalya turumuzun dönüşünde lastiklerin ömrü bittiği için ve hali hazırda Atlas’ta (Honda Integra 700) da kullandığım Michelin Pilot Road 4 lastiği bu motosiklette de kullanmaya karar vermiştim. Tabii her güzel şeyde olduğu gibi bu lastiğin de bir sonu vardı ve ömrünü tamamlamıştı. Yeni Pilot Road 4 takımının 1.700 TL’yi aşkın fiyatını öğrenince, bir de %100 memnuniyet sağlamadığını düşündüğüm için başka bir lastik arayışına girmiştim. Seçeneklerim arasında Bridgestone Battlax ve Metzeller Feelfree arasında kalmışken, seçeneklere bir de Anlas Tournee’yi eklemek istedim. Anlas hakkında hep güzel şeyler duymuştum, bir de üstüne Devrim Sirmen’in bu lastiği Michelin Citygrip ile kıyaslaması ve güzel şeyler söylemesi de eklenince ‘Neden olmasın?’ dedim. Tabii Anlas tercih etmemdeki bir başka neden de tamamen duygusaldı. Adarat’tan eğitim almış olmamın avantajını kullanarak ekstra indirim ile 1000 TL’nin altına bu lastik takımına sahip oldum.

 

Hasanpaşa’da bulunan Zenn Moto’da lastik değişimini ve balansını yaptırdıktan sonra uyarılarımı da kulağıma küpe yaparak motosikletin marşına bastım. İnternet ortamından olduğu kadar, Anlas kullanan tanıdıklarımın da söylediği gibi bu markanın lastikleri rodaj süresi boyunca oldukça farklı bir karaktere sahip oluyordu. Nitekim ilk kilometrelerde ben de bunu teyit etmiş durumdaydım. Hasanpaşa’dan yola çıkıp Altunizade’ye giderken sanki lastik ile asfalt arasında ince bir katman varmış gibi hissediyordum. Durum böyle olunca takip mesafesini uzattım ve hızımı bir miktar düşürdüm. Ana yoldan ayrılmak için kontra verdiğimde ise çok şaşırmıştım. Motosiklet adeta benim verdiğim kontradan daha fazla içeri yatıyor ve daha keskin dönmeye çalışıyor gibiydi. Bu uyarıların etkisi ile olduğunu düşünerek “Bana öyle gelmiştir canım” dedim. Daha sonrasında bu durum tekrarlanmaya devam etti ve Anlas kullanan Burgman 650 sürücüsü bir tanıdığa da danışınca durumun gerçekten böyle olduğunu o da söyledi. Hal böyle olunca 250 – 300 kilometre boyunca iyice temkinli davranacak, lastiğin rodajını bitirdikten sonra da keyfini çıkaracağımı düşünerek sabrettim. Nitekim İstanbul sıcağının da etkisi ile 200 kilometre civarında rodaj etkileri hafiflemiş ve yavaş yavaş kaybolmuştu. Sonrasında lastiğin karakteri aniden değişiverdi ve tutuşu oldukça tatmin eden, virajda ip gibi çizgi tutmaya yardımcı olan bir performansı olduğunu gördüm ve mutlu oldum. Hatta kuru zeminde o kadar iyi bir tutuşa sahipti ki ara sıra Şile taraflarına Çayırbaşı – Yaylalı arasında hem aldığım yol eğitimini tekrarlamak hem de lastiği iyi tanımak adına 2-3 sefer düzenledim. Burgman 650 ile yatış açılarımı anladım ve Michelin Pilot Road 4’e göre daha güvende hissettiğim için önceki takım lastiğime göre daha fazla güvenle yatırdım motosikleti.

 

Tam her şey çok güzel, “Ben bu lastikten alırım arkadaş” dediğim zamanlarda yağmurlu bir yaz gününe uyandım ve aslında Anlas Tournee’nin bu kadar toz pembe olmadığının farkına vardım. Tabii ki yaşadığım durum Burgman 650’nin uzun lastik arası mesafesi, CVT aktarım sistemi ve Power Mod ile yüksek devir kullanma imkanının da etkisi ile adeta yağmurda drift yapar oldum. Gaz açmalarımda arka lastiğin tutuşu kaybetmesinin ardından normal modda sürüş yaptım ve sonraki zamanlarda da ıslak zemin performansının bana göre oldukça yetersiz olduğunu anladım. Şuana kadar Michelin City Grip, Michelin Pilot Road 4, Bridgtone Battlax (arka lastik) gibi lastikler kullandıktan sonra Anlas Tournee’nin benim gibi 4 mevsim motosiklet kullanan bir sürücüye hitap etmediğini anladım.
Yaz bitimine kadar Anlas ile yola devam edip, maddi duruma göre kışın Pilot Road 4 veya Battlax gibi performansını bildiğim ve ıslak-kuru performansı birbirine yakın lastik setine geçmeyi düşünüyorum. Maddi durumu ayarlayamazsak da artık toplu taşıma ile devam ederiz 🙂

Son olarak sormak istediğiniz sorular var ise cevaplamak isterim. Kazasız, belasız sürüşler dilerim. Ekipmansız bakkala bile motosiklet ile gitmeyin.

Category : İnceleme Tags : , , , , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.